Avatarke: virtualni in realni prostori

10.07.2015
Avatarke: virtualni in realni prostori

Iniciativa ČIPke je v sodelovanju z RogLabom in Rampa Laboratorijem s Kersnikove pripravila delavnico Avatarke – virtualni in realni prostori pod mentorskim vodstvom Tank Thunderbird, mednarodno priznane medijske umetnice. Udeleženke so se učile modulacije objektov in animacije v odprtokodnem programu Blender, postopkov 3D-tiskanja in umestitve objektov v prostorsko postavitev.

Potek delavnice

Usposabljanju za 3D-tiskalnik v RogLabu, kjer so se udeleženke udeležile uvodnega predavanja o uporabi 3D-tiskalnika in pripravi datotek za izvedbo tiska, je sledila petdnevna delavnica 3D-modeliranja v odprtokodnem programu Blender, ki jo je v RAMPA Laboratoriju vodila priznana mednarodna intermedijska umetnica Tank Thunderbird.

Poleg pridobivanja znanja za upravljanje s programom so se udeleženke na vsebinskem nivoju z mentorico ukvarjale z vprašanjem identitete v odnosu do virtualnih prostorov in realnih fizičnih prostorov ter vprašanjem spola v virtualnem in fizičnem prostoru. Udeleženke so zasnovale lastno avatarko ter zasnovale animirano video ozadje. Udeleženke so nato s 3D-tiskalnikom ob pomoči tehnične ekipe RogLaba natisnile 3D-avatarko, zatem v sodelovanju s fotografinjo Hano Jošić posnele studijske fotografije svojih avatark in zasnov animiranih ozadij.

Rezultati so bili predstavljeni na zaključni razstavi iniciative ČIPke v decembru 2015.

Novice

Arhiv

Začel se je teden digitalnih veščin

24.03.2020

Digitalno znanje, ki nam omogoča informiranje, komunikacijo ter reševanje različnih izzivov, potrebujemo vsi. Trenutne razmere to še dodatno potrjujejo. Zato se nam pridružite na Tednu digitalnih veščin med 23. in 29. marcem.

Svetovanje na daljavo in inovativne rešitve za boj proti koronavirusu

17.03.2020

V času, ko zaradi novega koronavirusa ostajamo doma, nastajajo nove pobude. V RogLabu so sedaj na voljo brezplačni spletni termini za svetovanje na daljavo za vse uporabnike in uporabnice, tudi tiste brez veljavne uporabnine. Nove rešitve z razpisom za inovacije, ki bi lahko pomagale pri zdravljenju, testiranju in spremljanju novega virusa, išče tudi Evropska komisija.

RogLab začasno zaprt

13.03.2020

Zaradi izbruha koronavirusa so do nadaljnjega ukinjeni odprti termini in odpovedani vsi dogodki. Ekipa RogLaba je za vsa vaša vprašanja na voljo na daljavo.