O ROGLABU

RogLab je ustvarjalno vozlišče, ki od leta 2012 deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Je sodelovalna platforma, ki z izdelovalnim laboratorijem zagotavlja spodbudno okolje za ustvarjalce, s produkcijo ustvarjalnih projektov odgovarja na izzive sodobne družbe in urbanega okolja, z mrežo partnerskih institucij ter medsektorskih povezovanj pa širi in razvija svoj program. RogLab je prvi javni izdelovalni laboratorij v Sloveniji, ki ustvarjalcem vseh starosti omogoča dostop do produkcijskih orodij ter spodbuja inovativno rabo izdelovalnih tehnologij.

Kje smo

RogLabov izdelovalni laboratorij stoji na vogalu Petkovškovega nabrežja, Rozmanove ulice in Šempetrskega mosta v Ljubljani. Najdete nas na naslovu Petkovškovo nabrežje 67.

Kontakt

Predlogi partnerstev, novi programi, stiki z javnostmi:

Meta Štular, vodja RogLaba

+386 (0)31 313 558 / meta.stular@mgml.si

 

Osnovne informacije, program FabLab Network:

François Friderich, vodja projekta FabLab Network

+386 (0)70 551 958 / francois.friderich@mgml.si

   

Izdelovalni laboratorij (Usposabljanja, Odprti termin, Izdelava prototipov, Sobotnice)
Tomo Per, vodja delavnice

+386 (0)40 988 011 / delavnica@roglab.si

 

Tanja Gawish, mentorica, koordinatorica programa Sobotnice

info@roglab.si

 

Ivan Turk, mentor, RPS
ivan@rps.si


Staš Vrenko, mentor
info@roglab.si

 

 

Pilotni projekt centra Rog

RogLab je zasnovan kot produkcijski, izobraževalni in predstavitveni prostor v kontejnerskem objektu skupne površine 30 m². Deluje kot mini vozlišče ustvarjalnih dejavnosti s poudarkom na dostopnosti produkcijskih orodij. Njegov namen je v malem merilu razvijati in v praksi preskušati vsebine, partnerstva in načine delovanja, ki bi po prenovi nekdanje tovarne lahko našli svoje nadaljevanje in nadgradnjo v novem Centru Rog.


Deluje na področjih arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti, vendar se intenzivno posveča medsektorskemu sodelovanju, tako z izobraževalnimi in znanstvenimi institucijami kot z gospodarstvenim, okoljskim in prostorskim sektorjem. Integralni del RogLaba je izdelovalni laboratorij, ki ponuja dostopno tehnologijo in storitve za hitro prototipiranje, podporo ustvarjalnim dejavnostim in spodbudo strokovnemu razvoju.
 

S programsko naravnanostjo RogLaba omogočamo dostopnost produkcijskih orodij, spodbujamo ustvarjalne rabe 3D-tehnologij, podpiramo ustvarjalce na njihovi profesionalni ali ljubiteljski poti ter razvijamo družbeno- in okoljsko odgovorne projekte. Namenjen je najširšemu krogu uporabnikov - od študentov in profesionalnih ustvarjalcev in raziskovalcev, ljubiteljem izdelovalništva, malim radovednežem in vsem ustvarjalnim odraslim.
 

V RogLabovem izdelovalnem laboratoriju se uporabniki na usposabljanjih naučijo uporabe izdelovalnih tehnologij; ustvarjalcem, ki potrebujejo hitro izdelane funkcionalne modele, prototipe ali makete v manjši nakladi, pa omogoča finančno dostopen sodelovalni prostor na odprtih terminih. Na delavnicah za otroke in odrasle se RogLab predstavlja vsem, ki jih zanimajo ustvarjalne rabe 3D-tehnologij. Deluje tudi kot prostor druženja, eksperimentiranja in izmenjave idej, znanj in izkušenj.

 

Program RogLaba je zasnovan na sodelovanju z zasebnimi podjetji, nevladnimi organizacijami ter s kulturnimi, raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami. RogLabova ekipa mentorjev je izkušena na področju digitalnega izdelovalništva, s partnersko mrežo pa bogatimo nabor izkušenih mentorjev na področju vseh vrst oblikovanja, umetnosti, arhitekture in tehnologije, širimo RogLabov program in krog sodelujočih uporabnikov. Vabljeni k dejavnemu sodelovanju, postanite partner RogLaba!