O ROGLABU

RogLab je ustvarjalno vozlišče, ki od leta 2012 deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Je sodelovalna platforma, ki z izdelovalnim laboratorijem zagotavlja spodbudno okolje za ustvarjalce, s produkcijo ustvarjalnih projektov odgovarja na izzive sodobne družbe in urbanega okolja, z mrežo partnerskih institucij ter medsektorskih povezovanj pa širi in razvija svoj program. RogLab je prvi javni izdelovalni laboratorij v Sloveniji, ki ustvarjalcem vseh starosti omogoča dostop do produkcijskih orodij ter spodbuja inovativno rabo izdelovalnih tehnologij. Leta 2018 je prejel prestižno nagrado za inovativnost Eurocities Innovation award.

Kje smo

RogLabov izdelovalni laboratorij stoji na vogalu Petkovškovega nabrežja, Rozmanove ulice in Šempetrskega mosta v Ljubljani. Najdete nas na naslovu Petkovškovo nabrežje 67.

Kontakt

Predlogi partnerstev, novi programi:

Meta Štular, vodja RogLaba

+386 (0)31 313 558 / meta.stular@mgml.si

 

Osnovne informacije, program FabLab Network:

François Friderich, vodja projekta FabLab Network

+386 (0)70 551 958 / francois.friderich@mgml.si

 

Spletne vsebine, stiki z javnostmi:

Hana Cirman

+386 (0)40 471 458 / pr@roglab.si

   

Izdelovalni laboratorij (usposabljanja, odprti termin, izdelava prototipov)
Tomo Per, vodja delavnice

+386 (0)40 988 011 / delavnica@roglab.si

 

Program FabBox:
Staš Vrenko, mentor
info@roglab.si

 

Program Sobotnice
Ivana Osećanski Despić, mentorica 

ivana@roglab.si

 

Ivan Turk, mentor, RPS

ivan@rps.si

 

Zelimkhan Suleymanov

mentor 

 

Pilotni projekt centra Rog

RogLab je zasnovan kot produkcijski, izobraževalni in predstavitveni prostor v kontejnerskem objektu skupne površine 30 m². Deluje kot mini vozlišče ustvarjalnih dejavnosti s poudarkom na dostopnosti produkcijskih orodij. Njegov namen je v malem merilu razvijati in v praksi preskušati vsebine, partnerstva in načine delovanja, ki bi po prenovi nekdanje tovarne lahko našli svoje nadaljevanje in nadgradnjo v novem Centru Rog.


Deluje na področjih arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti, vendar se intenzivno posveča medsektorskemu sodelovanju, tako z izobraževalnimi in znanstvenimi institucijami kot z gospodarstvenim, okoljskim in prostorskim sektorjem. Integralni del RogLaba je izdelovalni laboratorij, ki ponuja dostopno tehnologijo in storitve za hitro prototipiranje, podporo ustvarjalnim dejavnostim in spodbudo strokovnemu razvoju.
 

S programsko naravnanostjo RogLaba omogočamo dostopnost produkcijskih orodij, spodbujamo ustvarjalne rabe 3D-tehnologij, podpiramo ustvarjalce na njihovi profesionalni ali ljubiteljski poti ter razvijamo družbeno- in okoljsko odgovorne projekte. Namenjen je najširšemu krogu uporabnikov - od študentov in profesionalnih ustvarjalcev in raziskovalcev, ljubiteljem izdelovalništva, malim radovednežem in vsem ustvarjalnim odraslim.
 

V RogLabovem izdelovalnem laboratoriju se uporabniki na usposabljanjih naučijo uporabe izdelovalnih tehnologij; ustvarjalcem, ki potrebujejo hitro izdelane funkcionalne modele, prototipe ali makete v manjši nakladi, pa omogoča finančno dostopen sodelovalni prostor na odprtih terminih. Na delavnicah za otroke in odrasle se RogLab predstavlja vsem, ki jih zanimajo ustvarjalne rabe 3D-tehnologij. Deluje tudi kot prostor druženja, eksperimentiranja in izmenjave idej, znanj in izkušenj.

 

Program RogLaba je zasnovan na sodelovanju z zasebnimi podjetji, nevladnimi organizacijami ter s kulturnimi, raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami. RogLabova ekipa mentorjev je izkušena na področju digitalnega izdelovalništva, s partnersko mrežo pa bogatimo nabor izkušenih mentorjev na področju vseh vrst oblikovanja, umetnosti, arhitekture in tehnologije, širimo RogLabov program in krog sodelujočih uporabnikov. Vabljeni k dejavnemu sodelovanju, postanite partner RogLaba!