Predavanja

Moda, tehnologija in gibalna oviranost

Pogovor in predstavitev prototipov z delavnice DESIGN (DIS)ABILITY

03.04.2015

Na zadnji dan delavnice DESIGN (DIS)ABILITY, v petek, 3. aprila, bo ob 18.00 v Mestnem muzeju Ljubljana potekal pogovor Moda, tehnologija in gibalna oviranost, kjer bodo rezultati enomesečnega sodelovalnega procesa med produkcijskim centrom RogLab v Ljubljani in Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) javno predstavljeni, obiskovalci pa bodo spoznali principe in metodologijo oblikovanja po meri uporabnika ter sodelovali v pogovoru s sodelujočimi.

Fotografija z delavnice DESIGN (DIS)ABILITY v Slovenskem etnografskem muzeju, Foto: Manca Juvan

Fotografija z delavnice DESIGN (DIS)ABILITY v Slovenskem etnografskem muzeju, Foto: Manca Juvan

 

RogLab in Open Style Lab delita prepričanje, da morajo človeška ustvarjalnost, znanje in tehnologija služiti izboljševanju vsakodnevnega življenja ljudi. Kljub temu pa na potrebe nekaterih skupin ni pravega odziva. Ena takšnih so ravno gibalno ovirani uporabniki in uporabnice vozičkov. V zadnjih dvajsetih letih je tako v EU kot v ZDA prišlo do opaznega napredka pri spodbujanju neodvisnega življenja; vseeno pa zakonodajnim spremembam niso sledile tudi kulturne spremembe. Čeprav gibalno ovirani uporabniki sestavljajo 10 odstotkov evropskega prebivalstva, na umetniškem in kulturnem področju niso dovolj zastopani. Delež modnih dodatkov, prilagojenih za gibalno ovirane uporabnike in uporabnice, je zanemarljiv. Enako je v ZDA, kjer gibalno ovirani ljudje sestavljajo 12 odstotkov prebivalstva, problem dostopnosti do ustreznih oblačil pa je preprosto prezrt. Modne blagovne znamke, ki izdelujejo izdelke za to skupino uporabnikov, so večinoma majhne in zelo redke.


Povezovanje z modno industrijo, ki večinoma temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja, je v odnosu na gibalno oviranost torej velik izziv. Večina modnih dodatkov, ki jih najdemo na trgu, je predvsem funkcionalnih – gre za izdelke, ki prvotno niso namenjeni gibalno oviranim uprabnikom ali pa so zasnovani kot osnovni medicinski pripomočki. 

Dogodek bo potekal v angleškem in slovenskem jeziku s simultanim tolmačenjem.

Program

Predstavili bomo rezultate delavnice – funkcionalne prototipe oblačil, ki so nastali v tesnem sodelovanju z uporabniki in uporabnicami.

Predstavitvi bo sledilo predavanje Oblikovanje po meri uporabnika in moda / Ergonomika oblačil Dr. Grace Teo, ustanoviteljice Open Style laba in predavateljice na oddelku za elektroinženiring in informatiko ter na inštitutu za zdravstveni inženiring na Tehnološkeem inštitutu v Massachusettsu (MIT).


Večer se bo nadaljeval s pogovorom, v katerem bodo sodelovali Dr Grace Teo, MIT, Open Style lab; Wiliam Li, soustanovitelj MIT Kluba za asistenčno tehnologijo,
Sanja Grcić, predsednica društva SOTO za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil in Klaudija Poropat predstavnica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa. Pogovor in razpravo z občinstvom bo moderirala Meta Štular.

 

Organizatorji: RogLabOpen Style LabMuzej in galerije mesta Ljubljane
Podporniki: Mestna občina LjubljanaVeleposlaništvo ZDA v SlovenijiMIT
Partnerji: Zavod Culturemaker, YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Slovenski etnografski muzej, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani 
Medijski pokrovitelj razprave: VideoLectures.NET
Sponzorji: City Hotel LjubljanaParsons School of Design, UC San Diego Communication DepartmentBema Fabrics (Svet metraže)Tiskarna GrafosČevljarstvo Peta

Zahvale: Biserka Kadak Jurak – Modelling studio, Julijana Markovinović, Anka Štular, Tomaž Lampe, Tomaž Draž, Mustajbašić Tufik, Alenka Milovanović, Milojka Popović