Sveže

Uvod v arduino & elektronski gedžeti

04.12.2012

RogLab vas v sodelovanju s Cirkulacijo 2 vabi k programu Uvod v Arduino & elektronski gedžeti, ki bo potekal kot niz teoretičnih in praktičnih dogodkov od decembra 2012 do jeseni 2013. Javna predstavitev programa – kaj obeta, katere pristope in teme bo vključeval – bo potekala v četrtek, 13. decembra ob 18.00 v RogLabu. V soboto, 15. decembra vas ob 16.00 vabimo na prvo delavnico v nizu. Število mest na delavnici je omejeno!

Borut Savski, Naci-baci midi-scratcher

Borut Savski, Naci-baci midi-scratcher


Platforma Arduino je trenutno ena bolj zanimivih in razširjenih novih paradigem, ki povezuje različna področja kreativnosti in izdelovanje interaktivnih elektronskih izdelkov. Zasnovana je predvsem za potrebe umetnikov, oblikovalcev in drugih zainteresiranih za izdelovanje interaktivnih objektov in okolij. Skupaj s široko paleto specifičnih izvedb – glede na različne potrebe in prilagodljivo programsko in hardvare osnovo – je idealna platforma tako za prototipe kot za končne izdelke. Odprtokodnost pa omogoča naprednemu uporabniku specifične prilagoditve na različne zahteve.

Četrtek, 13. december 2012, ob 18.00, RogLab
Uvodna predstavitev programskega sklopa Uvod v Arduino & elektronski gedžeti


Programski sklop Uvod v Arduino & elektronski gedžeti sestoji iz predvidoma 4 teoretičnih in 4 praktičnih delavnic, ki so zasnovane kot podpora na poti od ideje do izdelka. Redno in aktivno sodelujoči udeleženci bodo lahko polno vključeni v ta moderiran proces, zgolj pasivni oz. občasni udeleženci pa bodo lahko postopoma dokončevali svoj izdelek oz. izobraževanje izvajali bolj ali manj samostojno. Platforma Arduino je zanimiva prav zaradi relativne enostavnosti in razširjenosti informacij na spletu. Program Uvod v arduino je zasnovan tako, da omogoča vstop vedno novih udeležencev; za informacijo za nazaj pa bomo na spletu sproti objavljali povzetke teoretičnih sklopov in praktičnih dognanj z delavnic.

Teoretični sklop je zgoščena kombinacija predstavitve ključnih polj, ki se jim bomo v okviru programa posvečali: hardverska računalniška platforma: mikroračunalnik, osnovna elektronika; softverska platforma: potrebni programi in programiranje; oblikovanje: obdelava materiala; oblikovanje izdelka.

Sobota, 15. december 2012, ob 16.00, RogLab
Delavnica Uvod v Arduino & elektronski gedžeti


Delavnica bo potekala na kaotičen način kombiniranega ex-catedra in individualnega pristopa. Je zelo praktično zasnovana, s ciljem izdelave lastnega elektronskega gedžeta. Udeleženci, ki bi radi izdelali svoj elektronski gedžet, lahko prinesete s seboj svoje Arduino razvojno vezje ali pa ga kupite na delavnici (več o tem spodaj). Za udeležence, ki še nimajo ideje o konkretnem elektronskem gedžetu za lastne potrebe in se bi radi le spoznali z možnostmi, ki jih Arduino programska platforma omogoča, bodo na delavnici na voljo 4 Arduino razvojna vezja za hands-on učno situacijo. Udeleženci boste na delavnici dobili orodja in smernice za nadaljne samostojno delo.

Delavnica bo trajala predvidoma 3 do 4 ure. Mentorji so člani meddisciplinarne umetniške iniciative Cirkulacija 2 in izkušeni večstranski ustvarjalci ter razvijalci tehnoloških orodij za kreativne potrebe: Borut Savski (programiranje, elektronika), Stefan Doepner (robotika, premična mehanika) in Saša Spačal (oblikovanje, materiali).

Glavna področja:
+ fizični vmesniki; platforma Arduino: zadnje čase izjemno popularna kombinacija mikroračunalniškega elektronskega vezja in dostopno/razumljivo zasnovane odprtokodne programske platforme, ki omogoča hitro napredovanje v pridobljenem znanju tudi zaradi široko razpredene mreže druščine na svetovnem spletu;
+ osnove programiranja pri platformi Arduino: ena od prednosti platforme Arduino je poenostavljen način programiranja, ki poteka v višjem jeziku, kot je bilo v navadi še pred nekaj leti. Pri nadaljnem študiju se uporabnik že lahko poslužuje množice primerov, ki so dostopni kot open-source na široko razvejani mreži uporabnikov na spletu;
+ osnove elektronike;
+ oblikovanje, materiali za potrebe fizičnih vmesnikov;
+ premična mehanika, robotika.

Prijava na delavnico:
Na delavnico se je potrebno prijaviti. Na delavnico bomo sprejeli do 8 oseb. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest. Kotizacija za udeležbo na sobotni delavnici je 10 eur. Plačate jo ob prihodu na delavnico.

Izdelovanje lastnega elektronskega gedžeta na sobotni delavnici oz. tekom celotnega programa vključuje tudi določene materialne stroške: razvojno vezje Arduino in PCB ploščica za predlagano vezje Cirkulino. 4 Arduino razvojna vezja bodo na delavnici na voljo brezplačno, za začetno hands-on učno situacijo.

Za delavnico bomo pripravili vezje, ki najbolj učinkovito združuje vsa polja platforme, in se tako podučili na podlagi konkretnih hardverskih in softverskih primerov. Potrebni materiali za vezja (za izdelavno lastnega gedžeta) bodo za udeležence delavnice na voljo in plačljivi po drobnoprodajnih cenah v Sloveniji:
+ Arduino razvojno vezje ARDUINO UNO R3: 30 EUR (za udeležence delavnice)
+ PCB ploščica za predlagano vezje Cirkulino/ Circoolino in elektronski material: 30 EUR
+ elementi ohišja (trenutno še niso na voljo): 30 EUR
+ kasnejši dodatki (LCD display, analogna vezja, itd): glede na drobnoprodajno ceno

Prijave pošljite na e-naslov: urska.jurman@ljubljana.si

Priprave na delavnico:
Udeleženci lahko prinesete s seboj svoje razvojno vezje Arduino ter svoje prenosne računalnike, da inštalirate potrebne programe. Lahko pa to naredite doma s pomočjo navodil, ki so dostopna na spletu.

Cirkulacija 2
Cirkulacija 2 je bila ustanovljena leta 2007 kot umetniška iniciativa, ki promovira sodelovalne principe in s tem aktivno izmenjevanje znanj in stališč. Glede na različne pojavne oblike se definira kot Razširjena ("expanded") ali Reducirana ("compressed"). V primeru RogLab delavnic deluje v reducirani obliki z nosilci: Borut Savski (programiranje, elektronika), Stefan Doepner (robotika, stroji) in Saša Spačal (oblikovanje, materiali). Cirkulacija 2 je programski partner RogLaba.

Več informacij:
urska.jurman@ljubljana.si