Sveže

DELAVNICA SOCIALDRESS – OBLAČILO MOČI

06.12.2012

RogLab v sodelovanju s KUD Trivia in s projektom Socialdress vabi na uvodno delavnico projekta Socialdress – Oblačilo moči, ki bo v četrtek, 20. decembra od 16.00 do 19.00.

Na delavnico ste vabljeni tisti, ki želite svojemu oblačilu dodati poseben pečat v obliki vezene besede, imena ali slogana in preizkusiti vezenje z vezilnim strojem.

Marija Mojca Pungerčar, Socialdress, delavnica reciklaže uniform in narodih simbolov, Pogon, Zagreb, 2011

Marija Mojca Pungerčar, Socialdress, delavnica reciklaže uniform in narodih simbolov, Pogon, Zagreb, 2011


O PROJEKTU
Kaj so simboli moči sodobnega človeka? To so lahko besede, slogani, razširjene in znane podobe, kot so jin-jang, mandala, verski simboli, blagovne znamke... Tudi pop kultura je polna podob z visoko energetskim nabojem. Mladim, ki imajo domišljijo še trdno zasidrano v svetu risank in stripov, so blizu simboli vsemogočnih junakov. Lahko pa so simboli moči čisto poljubne podobe in besede, ki imajo poseben pomen samo za določeno osebo.

Simbolno moč imajo lahko tudi znaki, ki označujejo lastnino (npr. družinski grb, inicialke osebnih imen) ali pripadnost drugi osebi, kot npr. s puščico prebodeno srce, ki je bilo nekdaj posebno priljubljena tetovaža. In zakaj ne bi “potetovirali” tudi oblačila, ki so naša druga koža?

Projekt Socialdress – Oblačilo moči je zasnovan kot sklop dveh delavnic različnih zahtevnostnih stopenj. Udeležba na uvodni delavnici ni pogoj za nadaljevalno delavnico.


1. Uvodna delavnica

Četrtek, 20. decembra od 16.00 do 19.00

Delavnica je prvenstveno namenjena spoznavanju z vezilnim strojem in možnostmi, ki jih ponuja. Na delavnici boste lahko izvezli preproste motive v obliki besed, npr. imena ali kratek slogan. Lahko pa se boste razgledali tudi po naboru slikovnih motivov, ki se že nahajajo v programu vezilnega stroja.

Vezli bomo na oblačila, ki jih boste prinesli s seboj. Zaradi tehničnih zahtev strojnega vezenja mora biti oblačilo tkano in ne pleteno. V poštev pridejo srajca, bluza, ruta, krilo, prtiček… Površina, kamor boste vezli, naj bo dovolj odprta, da obleke ne bo potrebno parati. Če ste v dvomu glede oblačila, se predhodno posvetujte z nami.

Priprave na delavnico in potek
Vabljeni ste udeleženci vseh starosti nad 14 let. S sabo prinesite oblačilo ali tekstilni izdelek, na katerega boste vezli in zamisel za besedni motiv.

Na delavnici bomo zamisli prilagodili tako, da bodo primerne za izdelavo. V skladu s tehničnimi možnostmi boste lahko izbrali font črk, velikost in barvo vezenine. Vsak udeleženec naj bi na delavnici izdelal vsaj en izdelek, ki ga bo lahko odnesel domov.

Na delavnico bomo predvidoma sprejeli 5 udeležencev. Delavnico bo trajala tri ure. Vodila jo bom avtorica projekta Socialdress Marija Mojca Pungerčar ob pomoči tehnične ekipe RogLaba.

Prijava
Na delavnico se je potrebno prijaviti. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest. Kotizacija za udeležbo na delavnici je 10 EUR. Plačate jo ob prihodu na delavnico. V kolikor se delavnice ne morete udeležiti in nas o tem ne obvestite najkasneje en dan pred delavnico, vam bomo udeležbo vseeno morali zaračunati.

Prijave pošljite po elektronski pošti na naslov: mojca.pungercar@guest.arnes.si


2. Nadaljevalna delavnica

Potekala bo v prvih mesecih 2013, datum bomo sporočili naknadno.

Druga delavnica bo namenjena izdelavi unikatnega in kompleksnega motiva - simbola moči od ideje do končne realizacije. Namenjena bo tistim, ki se boste želeli preizkusiti v snovanju in oblikovanju, strojnemu vezenju in skupinskemu delu.

VEČ O PROJEKTU SOCIALDRESS
Izraz "socialna obleka" označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnosti. Delavnice Socialdress širijo znanje o izdelovanju oblek, hkrati pa krepijo zavedanje o posledicah globalizacije za domačo tekstilno industrijo ter izginevanju rokodelskega znanja in spretnosti. Pomemben del delavnic je komunikacija - izmenjava zgodb in izkušenj. Na ta način ustvarjamo in širimo blagovno znamko Socialdress. Obleke Socialdress ni mogoče kupiti v trgovini, mogoče jo je le izdelati.

Povezave
www.socialdress.net
www.3via.org
www.mojca.info

Informacije
T: 041 882 593
E: mojca.pungercar@guest.arnes.si
 

KUD Trivia je s projektom Socialdress programski partner RogLaba. Projekt Socialdress sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije.