Sveže

Couture Digitale - Delavnica pametnih tekstilij

Izvaja FabLab Nürnberg

10.05.2013

Pridružite se delavnici pametnih tekstilij, na kateri si z osvojenim znanjem in spretnostmi ukrojite in sešijete svoj prvi digitalni modni izdelek. Od ideje do realizacije vas vodita mentorja iz nürnberškega FabLaba, Michael in Chris. Vabljeni v petek in soboto, 10. in 11. 5. v RogLab.

Projekta FabLaba Nürnberg. Foto: Michael Niqué

Projekta FabLaba Nürnberg. Foto: Michael Niqué


Pametna oblačila smo najprej spoznali v znanstvenofantastičnih filmih, iz znanosti pa se vse bolj širijo v modo. Industrija tehnoloških oblačil je v porastu!

Superjunaki se borijo za dobro v posebnih, tehnično izpopolnjenih oblekah, navadnim smrtnikom pa so vse bolj na dosegu roke športna oblačila s senzorji, ki spremljajo potenje, krvni tlak, in perilo, ki zaznava rakave celice, ali pa majica, ki odganja mrčes … Da o multimedijskih modnih oblekah, ki prevzemajo naloge pametnega telefona, sploh ne govorimo. Maja imate priložnost, da si kar sami napravite svoj kos »couture digitale« in spoznate, kako je mogoče združevati novo tehnologijo in tekstil.


Ustvarjanje tekstilnih senzorjev, šivanje gibljivih vezij in programiranje tkanin.
Na delavnici Couture Digitale se že prvi dan naučite, kako ustvariti tipala in vezja, jih z iglo in nitjo prenesti na tkanino, napraviti pametno blago. Prek praktičnih vaj boste osvojili vse spretnosti, potrebne za izdelavo digitalnega modnega kosa.

Ukrojite in sešijte izdelek pametnih tekstilij v samo štirih urah.
Drugi dan delavnice je namenjen rešetanju zamisli in prenos le-teh v realne digitalne modne izdelke. Svoj prvi projekt Coture Digitale boste udejanjili v manjših skupinah, v 4 urah. Časovna omejitev je ključna, saj spodbudi kritično, učinkovito delovanje pri prenosu zamisli v končni izdelek.
 

Program
petek, 10. 5.

13:00-13:30        prihod
13:30-14:00        uvod v 1. del delavnice
14:00-17:00        praktične vaje za osvojitev potrebnih znanj
17:00-17:30        interne predstavitve izsledkov praktičnih vaj
17:30-19:00        razprava na temo pametnih tekstilij
sobota, 11. 5.
9:00-09:30          prihod
9:30-10:00          uvod v 2. del delavnice
10:00-10:30        premlevanje zamisli in tvorjenje skupin
10:30-13:30        delo na projektih
13:30-14:30        kosilo
14:30-15:00        interne predstavitve projektov
15:00-18:00        odprt tekstilni laboratorij (odprto za goste)

Komu je delavnica namenjena?
Ciljna skupina: vsi zainteresirani in ustvarjalni posamezniki (15 let in starejši).
Zahtevana predznanja: ni zahtevanih predznanj.
Največje število udeležencev: 10.
Udeleženci naj s sabo prinesejo: enega ali več kosov oblačil, raznorazne tkanine, blazine ali plišaste živali, ki so jih pripravljeni deliti z drugimi (kot surovino).
Mentorja delavnica: Michael Niqué in Chris Herrmann (oba FabLab Nürnberg).

Prijava in kotizacija
Zaradi omejenega števila udeležencev se je treba predhodno prijaviti – prosimo, izpolnite prijavnico. Kotizacijo 10 eur za materialne stroške lahko poravnate na delavnici.


O FabLab Nürnberg
V Nürnbergu, mestu zgodovine, legend, sejmov, piva in klobasic, najdemo FabLab, laboratorij, opremljen z neverjetnimi stroji in kupom izvirnih ljudi, ki vedo, kako te stroje uporabiti – FabLab je preprosto kraj, kjer se vedno kaj dogaja. Vsak vikend se v njem srečujejo ustvarjalci, da materializirajo svoje načrte, izmenjujejo znanja in ideje ter razvijajo nove zamisli.

O mentorjih
Delavnico bo vodil Michael Niqué, soustanovitelj institucij FabLab Nürnberg in Amoonic - neverjetni nakit, strokovnjak uporabe digitalnih produkcijskih tehnologij in spletnega poslovanja. Mentor delavnice bo tudi Chris Herrmann, samostojni oblikovalec, avtodidakt in mojster improvizacije, ki se je pridružil FabLabu že pri programskih začetkih.