Sveže

DELAVNICA SOCIALDRESS – OBLAČILO MOČI 2

Izvaja Kud Trivia

21.02.2013

Zaradi velikega zanimanja ponavljamo uvodno delavnico Oblačilo moči v okviru projekta Socialdress. Vabljeni v četrtek, 7. marca od 16.00 do 19.00. Dobrodošli vsi, ki želite svojemu oblačilu dodati poseben pečat v obliki vezene besede, imena ali slogana in preizkusiti vezenje z vezilnim strojem.

"Vse je v redu", izdelki udeleženke 1.delavnice Alenke Pirman. Foto: Marija Mojca Pungerčar

"Vse je v redu", izdelki udeleženke 1.delavnice Alenke Pirman. Foto: Marija Mojca Pungerčar


Izraz "socialna obleka" označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnosti. Delavnice Socialdress širijo znanje o izdelovanju oblek, hkrati pa krepijo zavedanje o posledicah globalizacije za domačo tekstilno industrijo ter izginevanju rokodelskega znanja in spretnosti. Pomemben del delavnic je komunikacija - izmenjava zgodb in izkušenj. Na ta način ustvarjamo in širimo blagovno znamko Socialdress. Obleke Socialdress ni mogoče kupiti v trgovini, mogoče jo je le izdelati.


Kaj so simboli moči sodobnega človeka? To so lahko besede, slogani, razširjene in znane podobe, kot so jin-jang, mandala, verski simboli, blagovne znamke... Tudi pop kultura je polna podob z visoko energetskim nabojem. Mladim, ki imajo domišljijo še trdno zasidrano v svetu risank in stripov, so blizu simboli vsemogočnih junakov. Lahko pa so simboli moči čisto poljubne podobe in besede, ki imajo poseben pomen samo za določeno osebo.

Simbolno moč imajo lahko tudi znaki, ki označujejo lastnino (npr. družinski grb, inicialke osebnih imen) ali pripadnost drugi osebi, kot npr. s puščico prebodeno srce, ki je bilo nekdaj posebno priljubljena tetovaža. In zakaj ne bi “potetovirali” tudi oblačila, ki so naša druga koža?


Uvodna delavnica že drugič!

Četrtek, 28. februarja od 16.00 do 19.00

Delavnica je prvenstveno namenjena spoznavanju z vezilnim strojem in možnostmi, ki jih ponuja. Na delavnici boste lahko izvezli preproste motive v obliki besed, npr. imena ali kratek slogan. Lahko pa se boste razgledali tudi po naboru slikovnih motivov, ki se že nahajajo v programu vezilnega stroja.

Vezli bomo na oblačila, ki jih boste prinesli s seboj. Zaradi tehničnih zahtev strojnega vezenja mora biti oblačilo tkano in ne pleteno. V poštev pridejo srajca, bluza, ruta, krilo, prtiček… Površina, kamor boste vezli, naj bo dovolj odprta, da obleke ne bo potrebno parati. Če ste v dvomu glede oblačila, se predhodno posvetujte z nami.

Priprave na delavnico in potek
Vabljeni ste udeleženci vseh starosti nad 14 let. S sabo prinesite oblačilo ali tekstilni izdelek, na katerega boste vezli in zamisel za besedni motiv.

Na delavnici bomo zamisli prilagodili tako, da bodo primerne za izdelavo. V skladu s tehničnimi možnostmi boste lahko izbrali font črk, velikost in barvo vezenine. Vsak udeleženec naj bi na delavnici izdelal vsaj en izdelek, ki ga bo lahko odnesel domov.

Na delavnico bomo predvidoma sprejeli 5 udeležencev. Delavnico bo trajala tri ure. Vodila jo bom avtorica projekta Socialdress Marija Mojca Pungerčar ob podpori tehnične ekipe RogLaba.

Informacije in prijava
Na delavnico se je potrebno prijaviti. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest. Kotizacija za udeležbo na delavnici je 10 EUR. Plačate jo ob prihodu na delavnico. V kolikor se delavnice ne morete udeležiti in nas o tem ne obvestite najkasneje en dan pred delavnico, vam bomo udeležbo vseeno morali zaračunati.

Izpolnjeno prijavnico pošljite po elektronski pošti na naslov: mojca.pungercar@guest.arnes.si
Dodatne informacije: 041 882 593


Projekt Socialdress sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije