Sveže

3D DIGITALNO MODELIRANJE: RHINOCEROS

Organizira RogLab, Izvaja POTI-POTI.org

28.08.2014

V avgustu bo v RogLabu potekalo izobraževanje za 3D modeliranje s programom Rhinoceros, programsko opremo CAD-a (Computer aided design – računalniško podprtega oblikovanja). Prva stopnja bo potekala v četrtek, 21. avgusta, od 17:00 do 20:00, druga stopnja pa v četrtek, 28. avgusta, ob istem času. Vabljeni k prijavi!

Rhinoceros je vektorska CAD programska oprema za oblikovanje, s katero lahko ustvarjate, urejate in analizirate nurbs krivulje (non-uniform rational base spline - neenakomerna racionalna osnovna krivulja) in površine, s katero uporabnik lahko modelira 3D geometrije poljubne oblike. Temelji na odprti nurbs tehnologiji ter z več vidikov upošteva odprtokodno filozofijo. Zaradi hitrosti, natančnosti in visoke kvalitete površin programa in zaradi prožnih in zmogljivih orodij za urejanje in transformacijo, je ta program bistvenega pomena za tiste, ki se privajajo na 3D digitalno modeliranje kompleksnih geometrij. Rhinoceros je idealen program za projekte, ki se izvajajo od začetnega konceptualnega oblikovanja pa vse do končnega upodabljanja, analize in prototipa.

Več informacij o programu Rhinoceros 3D in brezplačna poskusna uporaba / izobraževalna različica programa Rhinoceros 3D je na voljo na spletni strani www.rhino3d.com. Ker je platforma zelo obsežna, bomo nadaljevalne tečaje nudili v prostorih poti-poti.org.


Splošne informacije:
Cilj: uvod v digitalno modeliranje površin poljubne oblike in kompleksnih geometrij s platformo Rhinoceros. V delavnici se bomo osredotočili predvsem na razumevanje nurbs (neenakomernih racionalnih osnovnih) krivulj in površin ter na uporabo najzmogljivejših orodij, ki jih nudi Rhinoceros.
Ciljna publika: arhitekti, oblikovalci, oblikovalci nakita, pomorski, letalski in avtomobilski inženirji, rokodelci in izdelovalci ter vsi, ki se poklicno ukvarjajo z razvijanjem predmetov poljubnih oblik.
Delovni jezik: angleščina s slovensko govorečim asistentom
Delovni material: udeleženci morajo imeti lasten prenosni računalnik z naloženim programom Rhinoceros.
Število udeležencev: od 5 do 7 oseb
Posebna ponudba in ugodnosti: tisti, ki se vpišete na 1. in 2. stopnjo, ste upravičeni do brezplačne pomoči pri modeliranju v okviru Odprtih terminov - pridobite mesečno članstvo v RogLabu.

Informacije in prijave: 
- za prijavo na posamezno stopnjo prosimo izpolnite prijavni obrazec. Na obe stopnji se lahko prijavite tukaj.
- za podrobnejše informacije pišite na info-slo@poti-poti.org, kličite na 068 123 591 ali se oglasite na Odprtem terminu v RogLabu.


1. stopnja: uvod v Rhinoceros in osnove 2D modeliranja

Cilj: osvojiti osnovna orodja za 2D modeliranje s programom Rhinoceros in spoznavanje vmesnika ter navigacijskega okna. Ob koncu tečaja bodo udeleženci znali narisati katerokoli 2D-obliko in ustvariti 3D-krivulje iz 2D-predmetov.
Vsebina tečaja:
1.1. Vmesnik Rhinocerosa
1.2. Orodja za 2D-risanje
1.3. Nurbs krivulje
1.4. Pretvorba predmetov v krivulje
Specifične informacije:
Cena: 40,00 EUR
Datum: 21.8.2014
Predhodno znanje in izkušnje: ni potrebno
 


2. stopnja: 3D modeliranje z orodji Rhinoceros

Cilj: osvojiti osnovna orodja za 3D modeliranje s programom Rhinoceros in spoznati delo ter urejanje kompleksnih geometrij poljubnih oblik s krivuljami in mrežami programa Rhinoceros. Ob koncu tečaja bodo udeleženci znali oblikovati in izdelati lastne kompleksne geometrije in izvoziti datoteke za 3D tiskanje.
Vsebina tečaja:
2.1. Orodja za 3D risanje
2.2. Nurbs krivulje
2.3. Nurbs telesa
2.4. Mreže
2.5. Izvoz v *.stl
Specifične informacije:
Cena: 40,00 EUR
Datum: 28.8.2014
Predhodno znanje in izkušnje: osnovno poznavanje Rhinoceros okolja in vmesnika.