Sveže

DESIGN (DIS)ABILITY

Rezultati kreativnega izziva

15.07.2014

RogLab je v sodelovanju z YHD - Društvom za teorijo in kulturo hendikepa razpisal DESIGN (DIS)ABILITY, mednarodni kreativni izziv, namenjen oblikovanju modnih dodatkov za gibalno ovirane, ki za gibanje uporabljajo voziček. Večina dodatkov, ki jih gibalno ovirani danes dobijo na trgu, je namreč funkcionalnih – v osnovi niso namenjeni gibalno oviranim ali pa so zasnovani kot medicinski pripomoček. Z natečajem torej nismo iskali niti medicinskega niti športnega pripomočka, temveč sodobno zasnovane, vizualno privlačne, moderne in uporabne modne dodatke, ki so funkcionalni in estetski hkrati. Prejeli smo sedem predlogov, od katerih je žirija izbrala dva zmagovalna.

Foto: Branko Čeak, Model: Katarina Milićević

Foto: Branko Čeak, Model: Katarina Milićević


Prvo nagrado je prejela pelerina s snemljivim kolenogrelnikom modne oblikovalke Petje Zorec. Avtorica je pelerino integrirala v torbo, ki se s pomočjo preprostih kovinskih obročev obesi na držala vozička. Na spodnjem delu torbe sta zadrgi, ki se odpirata od sredine navzven, kar omogoča, da ju enostavno odpremo ter s pomočjo všitega jezička iz odsevne preje pelerino izvlečemo iz vrečke in poveznemo čez telo. Da se pelerina ne bi zapletala v kolesa, ima všite estetske elastike. Uporabljen je ultralahek 100% nylon, ki ne prepušča niti vode niti vetra. Od sredine stegen do gležnjev je prišit velik žep, v katerega lahko vstavimo kolenogrelnik, v poklopcu velikega žepa pa se nahaja še dodaten žep za shranjevanje osebnih predmetov.

Foto: Branko Čeak, Model: Katarina Milićević

Foto: Branko Čeak, Model: Katarina Milićević


Drugo nagrado so prejele rokavice modne oblikovalke Linde Ogrizek. Zaznamuje jih inovativna oblikovalska zasnova, ki funkcionalnost rokavice povezuje z estetskim učinkom nakita. Rokavico oblečemo tako, da krajši trak povlečemo skozi kovinski obroč na hrbtnem delu dlani ter jo s pomočjo netov pritrdimo na predel ob palcu. Daljše trakove lahko poljubno ovijamo okoli zapestja, saj so neti na različnih razdaljah. Kljub ojačitvam za zaščito rok, ki so na spodnjem predelu dlani, rokavice niso robustne in ohranjajo videz modnega dodatka, k čemur prispevajo tudi predvidena paleta barv in uporabljeni materiali.


Tretja nagrada ni bila podeljena, zato je Svet metraže nagrado v materialu razdelil med prvo in drugo nagrajeno rešitev.

Obema nagrajenkama iskreno čestitamo!

Za sodelovanje se prijazno zahvaljujemo članicam žirije: Sanji Grcić, Društvo SOTO; Špeli Šubic, Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Klaudiji Poropat, YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa. Za pomoč pri fotografiranju prototipov se še posebej zahvaljujemo Katarini Milićević.