Sveže

Razstava "RogLab - tovarna, ki dela samo sebe" v Mariboru

Gostovanje razstave organizirata DRNT in Narodni dom Maribor

06.11.2014

V četrtek, 6. novembra, v Vetrinjskem dvoru v Mariboru prvič gostuje razstava RogLab - tovarna, ki dela samo sebe. Na mariborski razstavi bo predstavljen izbor enajstih prototipov, ki naslavljajo izzive današnje družbe in potrebe uporabnikov, in jih je RogLab razvijal v sodelovanju s programskimi partnerji med leti 2012 in 2014. 


Skozi promocijo kolesarske kulture je RogLab podprl razvoj dveh prototipov – Kolesarsko lučko in večnamensko kolesarsko Ecocycle torbo; raziskovanje modernistične arhitekture je rezultiralo v didaktičnih arhitekturnih sestavljankah raZLOŽIhišo; tematika trajnostnega razvoja je pripeljala do modularnega vrtnega zabojčka Vrt.bo; iz prepleta ustvarjalnosti in tehnologije sta nastala zvočni robot Sonicpartner_MacroTM in Plesoči risarski robotek za otroke; RogLabovi kreativni izzivi so spodbudili razvoj elektronskega gadgeta Splittr in modnih dodatkov za gibalno ovirane uporabnike v okviru programa Design(Dis)Ability: Pelerine ter Rokavic; preizkušanje prednosti in omejitev sodobnih tehnologij in materialov za izdelavo muzejskih spominkov je privedlo do vezenih razglednic Podobe Ljubljane. Kulturne in prostorske politike in prakse so navdihnile družabno igro, ki lajša odločanje v kulturnem menedžmentu - Second Chance, interes za živost urbane kulture pa je »kriv« za Zložljivi quarterpipe, mobilni rekvizit za ekstremne športe.

Razstava bo na ogled do 30. novembra, odlikuje pa jo bogat spremljevalni program predstavitev, ustvarjalnih  delavnic in drugih priložnosti za pogovor s posameznimi avtoricami in avtorji. V spremljevalnem programu se bodo med drugimi predstavili tudi Zavod za prostorsko kulturo Trajekt, oblikovalski tandem OlgafacesRok in Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike.

Razstavo, katere producent je Muzej in galerije mesta Ljubljane, sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, njeno mariborsko gostovanje pa sta omogočila Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike ter Narodni dom Maribor.