Sveže

SOCIALDRESS STENČAS (O DELU)

Koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana in KUD Trivia

25.01.2014

Mesta za obe delavnici so že zasedena.

Stripburger/Forum Ljubljana  v sodelovanju s KUD Trivia vabi k udeležbi na delavnicah Socialdress Stenčas (O delu), ki se bosta odvijali v RogLabu dve soboti - 25. januarja in 1. februarja. Na delavnici ste vabljeni tisti, ki bi radi razvili in realizirali svojo idejo za stensko vezenino ter jo takoj za tem občudovali na razstavi. Udeležite se lahko enega od terminov. Predhodno znanje šivanja ali oblikovanja nista pogoj. Vabljeni k prijavam!

Marija Mojca Pungerčar: Socialdress - Moc ljudem, RogLab, Ljubljana, 2013. Foto: Marija Mojca Pungerčar. Objavljeno z dovoljenjem avtorice.

Marija Mojca Pungerčar: Socialdress - Moc ljudem, RogLab, Ljubljana, 2013. Foto: Marija Mojca Pungerčar. Objavljeno z dovoljenjem avtorice.


Projekt Socialdress Stenčas (O delu) je nov projekt v okviru večletnega umetniškega projekta Socialdress, katerega avtorica je Marija Mojca Pungerčar. V okviru projekta se bo ustvarila kolekcija t. i. »stenskih vezenin« na temo dela v navezavi na tradicionalne dekorativne tekstilne izdelke za dom in gospodinjstvo, ki so običajno kombinacije poučno-šaljivih pregovorov in podob na temo kuhinje, hrane, družinskih odnosov. Tovrstni izdelki so značilni za ves srednjeevropski prostor in so zelo pogosto krasili tudi kuhinje naših babic. Primerek iz slovenske kuhinje: »Ljubi mož, ostani doma, če ne, si poiščem drugega!«

Z osredotočenostjo na delo, ki je postalo eden najbolj aktualnih družbenih problemov, bodo stenskim vezeninam pridani značaj stenčasa, za katerega je značilno obešanje obvestil o aktualnih dogodkih na steno. Pri projektu Socialdress se prvenstveno dela s tekstilom, zato bodo stenčasi iz blaga, na katerega bodo strojno uvezene podobe s kratkimi besedili (slogani, sporočili, staro- in novo-komponiranimi pregovori, itd...). 

Dela, ki bodo nastala na delavnicah, bodo od 6. – 28. februarja 2014 razstavljena v Slovenskem etnografskem muzeju v okviru skupinske razstave Pozor, delo!, ki jo prireja Stripburger/Forum Ljubljana.

Termini delavnic:
1. delavnica: sobota, 25. januar 2014, od 10.00 – 17.00 (od 13.00 do 14.00 pavza za kosilo)
2. delavnica: sobota, 1. februar 2014, od 10.00 – 17.00 (od 13.00 do 14.00 pavza za kosilo)

Potek delavnic:
Zaželeni ste udeleženci vseh starosti nad 14 let. S sabo prinesite osnutek oz. zamisel: besedilo, risbo, skico... ki se ga bo na delavnici vsebinsko dodelalo ter pripravilo za realizacijo v tehniki računalniško podprtega strojnega vezenja. Izkušena strokovna ekipa pod vodstvom Marije Mojce Pungerčar bo udeležence vodila skozi ves proces.

Delavnici sta za udeležence brezplačni. Za material in kavo/čaj bo poskrbljeno. Kosilo si udeleženci priskrbite sami.

Pogoji sodelovanja:
Dela, ki bodo nastala na delavnici, bodo postala last udeležencev. Za razstavo v SEM-mu jih bodo udeleženci posodili brezplačno, po končani razstavi pa jih bodo lahko odnesli domov. Dela bodo postala del blagovne znamke Socialdress, katere avtorica je Marija Mojca Pungerčar. Udeleženci bodo ohranili moralne avtorske pravice na svojih delih.V najavah za javnost bodo navedeni.

Informacije in prijave:
Marija Mojca Pungerčar
T. 041 882 593
E. mojca.pungercar@guest.arnes.si

Prijave se sprejemajo do zasedbe mest.


Koproducenta projekta sta Stripburger/Forum Ljubljana in KUD Trivia. Partner projekta je RogLab.