Sveže

Nosim naelektreno – Narava

Delavnica nosljive elektronike za izdelavo žive instalacije

01.05.2016

Poziv je zaključen. Trenutno v RogLabu in Rampa Laboratoriju poteka delavnica, katere rezultate si boste lahko ogledali 18. junija 2016 na festivalu Svetlobna Gverila. 

Na delavnici se bomo s "ČIPkami" lotile obravnave pojma narave kot enakovrednega prepleta tehnoloških, bioloških in antropoloških dimenzij. Rok prijave 5. april!


S pomočjo nosljive elektronike bomo izdelale klobuke in jih posadile na glave treh tehno junakinj – divjih bab, ki obvladajo tako divje rožice kot neukrotljivo tehnologijo. Vsak klobuk jih bo obdaril z njim lastno super močjo, ki obvladuje določen vidik narave (biološkega, tehnološkega, človeškega). Vsaka tehno boginja bo imela lastno identiteto, ki pa se bo spreminjala ob stiku z drugima dvema. Svoje posebne moči bodo izražale skozi interakcije s pomočjo zvoka, senzorjev, LED-lučk, zvočnikov, mikrokontrolerjev in materialov, ki ustrezajo njihovim značilnostim.
 

Na uvodnem predavanju se bomo seznanile z osnovami oblikovanja klobukov. Na prvi delavnici se bomo učile programiranja mikrokontrolerjev za upravljanje senzorjev in elektronskih vezij. Na drugi delavnici bomo z digitalnimi in elektronskimi elementi opremile tri pokrivala oziroma klobuke.


Z delom Narava želimo obravnavati pomen naravnega v tehnološko modernizirani družbi. Izhajale bomo iz domneve, da je naša predstava o naravi kot statičnem, uravnoteženem in harmoničnem ekosistemu, ki ne vključuje človeka ali tehnologije, naivna. Nase ne moremo več gledati kot na protinaravna bitja, ki naravi grozijo in jo uničujejo, temveč kot na katalizatorje evolucije, kajti narava se spreminja skupaj z nami, pri čemer je etična odločitev vedno del odnosa. V naši naravi namreč ni tekmovalnosti in boja za preživetje, temveč sobivanje, zato bomo izdelale »divjo« programsko opremo, ki bo spodbujala tako samostojno delovanje kot tudi simbiozo. (Ida Hiršenfelder in Saša Spačal, iniciativa ČIPke)
 

Izdelki bodo predstavljeni 18. junija 2016 v okviru festivala Svetlobna gverila.

Foto: Andreja Kranjec

Foto: Andreja Kranjec

 

Potek projekta

11. april 2016 od 17. do 19. ure

Predavanje Kaj je klobuk?
Mentorica: Sanja Grcić
Predavanje o klobukih, ki bodo osnovni nosilec digitalnih, elektronskih, svetlobnih odzivnih elementov
RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

 

12.–14. april 2016 od 17. do 21. ure

Delavnica programiranja
Mentor: Andrej Zadnik
Spoznavanje programske kode za mikrokontrolerje, programiranje, nalaganje kode na digitalne čipe
Laboratorij RAMPA, Kersnikova 4, Ljubljana

 

20.–22. april 2016 od 17. do 21. ure
Delavnica nosljive elektronike
Mentorica: Lavoslava Benčić
Spoznavanje elementov, materialov in orodij za izdelavo nosljive elektronike (npr. LED-diod, uporov, občutljivih za svetlobo ...), sestavljanje osnovnih elektronskih vezij in povezovanje z mikrokontrolerji, umestitev vezij v tekstilije
RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

 

Prijava:

Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na voljo bodo vsi materiali za izdelavo projekta. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki, programiranju in oblikovanju … Število udeleženk je omejeno na 6 oseb. Sodelovanje pri projektu je brezplačno, vendar pa je obvezno sodelovanje v vseh fazah projekta. Prijave sprejemamo do 5. aprila 2016 prek spletnega obrazca. Do 8. aprila boste prejele odgovor, ali ste sprejete v ekipo. 

O mentoricah in mentorju:

 

Lavoslava Benčić je pedagoginja, andragoginja, grafična oblikovalka, magistrica medijskih umetnosti in praks ter avtorica, mentorica in producentka medijskih projektov. Njena dela so bila doslej prikazana in razstavljena že 71-krat, v 19 državah. Za fotografijo, igre in aplikacijo za mobilne naprave je prejela 12 strokovnih nagrad.

 

Sanja Grcić je soustanoviteljica in predsednica društva SOTO, društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil. Je mednarodno priznana modna oblikovalka, ki jo poznamo tudi po uspehu v New Yorku s podjetjem Firma by Sanja. V svojem delu reflektira družbeno dogajanje ter poudarja pomembnost tradicije in obrti.

 

Andrej Zadnik je ljubitelj novih tehnologij in navideznega sveta. V
 prostem času se ukvarja z izdelavo interaktivnih aplikacij / iger, 3D
 animacijo ter interakcijo med zunanjim in navideznim svetom. Je profesor 
matematike in računalništva. V 15-letni karieri je 
nabiral izkušnje iz programiranja (C/C++,
C#, .NET,...) , oblikovanja, animacije, podjetništva in poučevanja.

Koncept in svetovanje: Ida Hiršenfelder in Saša Spačal, iniciativa ČIPke
Producentki: Meta Štular (RogLab), Tajša Perović (Rampa Lab)
Koproducenti: Rampa Laboratorij – Zavod Kersnikova, RogLab – Muzej in galerije mesta Ljubljane, Svetlobna gverila – Forum Ljubljana
Oblikovanje in izdelava klobukov: Ana Lazovski
Tehnična podpora: Tomo Per (RogLab)
Dokumentacija (fotografija, video): Hana Jošić
Podpora: Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in JSKD.
Zahvala: MakerLab Ljubljana