Sveže

Brezplačni tečaj Rhino 3D - novi termini!

DELAVNICA 3D-MODELIRANJA

11.01.2019

VSA MESTA SO ZASEDENA :(

Ilustracija: David Krančan

Ilustracija: David Krančan

 

Vas zanima 3D izdelovalništvo, pa mislite, da ne boste kos 3D-modeliranju? Potem je pravi čas, da tega nosoroga primete za rog! V februarju, marcu in aprilu RogLabovim uporabnikom nudimo brezplačni tečaj Rhinoceros 3D, ki ga je omogočil evropski projekt FablabNet.

 

S tečajem boste pridobili ali pa nadgradili vaše znanje 3D-modeliranja. S pridobljenim znanjem boste lahko pripravljali vse potrebne datoteke za samostojno delo na naših strojih, 3D-datoteke za delo na 3D-tiskalnikih in CNC-rezkarju ter 2D-datoteke za laserski razrez in graviranje. S to kombinacijo znanja in spretnosti boste vaša kreativnost neustavljiva!

Pozor: brezplačni tečaj je namenjen le uporabnikom RogLaba, ki so že opravili vsaj eno usposabljanje, oziroma tistim, ki so se na svoje prvo usposabljanje že prijavili (in poravnali prijavnino).

3D-model RogLaba. Avtor: Cveto Kunešević

3D-model RogLaba. Avtor: Cveto Kunešević

 

O programu Rhino 3D
Rhino 3D ali Rhinoceros spada v družino matematičnih NURBS modelirnikov (ni parametričen). Je izredno močno orodje za izdelovanje modelov in prototipov za industrijsko oblikovanje, strojništvo in arhitekturo. Je enostaven za učenje in kompatibilen s programi za vizualizacije in mehanske animacije (V-ray in Keyshot). Uporabniški vmesnik je podoben Acad-u, zato je prehod iz tega programa še posebej hiter. Deluje na operacijskih sistemih OS in Windows.

Mentor
Cveto Kunešević je 3D-oblikovalec/kreator s 15-letnimi izkušnjami v 3D-modeliranju s programoma Rhino in Fusion 360 na področjih arhitekture, strojništva in industrijskega oblikovanja. Kot redni zunanji sodelavec RogLaba ima poseben posluh za težave, s katerimi se v procesu modeliranja in oblikovanja za 3D-izdelovanje srečujejo kreativke in kreativci.


Kako in kdaj bo tečaj potekal?

Potekal bo ob četrtkih zvečer med 17:00 in 20:00 uro. Razdeljen je v tri težavnostne stopnje, skupno 10 vaj po 3 ure. Udeležite se lahko posamezne stopnje ali pa vseh treh.

Komu je tečaj namenjen?

 

Brezplačni tečaj je namenjen le uporabnikom RogLaba, ki so že opravili vsaj eno usposabljanje, oziroma tistim, ki so se na svoje prvo usposabljanje že prijavili (in poravnali prijavnino).

 

Osnovna stopnja - za začetnike brez predznanja. Po opravljenem sklopu boste samostojno modelirali osnovne 3D-oblike in pripravili datoteke za 3D-tisk.

Februar: 7., 14., 21., 28.

 

Nadaljevalna stopnja – za tečajnike, ki so se udeležili vsaj dveh vaj iz osnovne stopnje ali imajo predznanje katerega koli 3D-modelirnika. Po opravljenem sklopu boste samostojno modelirali srednje zahtevne modele, organske modele, naučili se boste delati s teksturami.

Marec: 7., 14., 21.

 

Napredna stopnja - za tečajnike, ki so bili vsaj na dveh tečajih osnovne in enem tečaju nadaljevalne skupine ali imajo predznanje iz katerega koli 3D-modelirnika. Po opravljenem sklopu boste znali narisati bolj zahtevne modele, zahtevne organske modele, teksture, postavitev luči in vizualizacije.

Marec: 28.

April: 4., 11.

Prijava

Prijava

 

Prijave sprejemamo v RogLabu vsak delavnik med 12:00 in 20:00, kjer s potrdilom opravljenega (ali vplačanega) usposabljanja ter vplačilom kavcije (za vsako stopnjo posebej) rezervirate svoje mesto.

 

Kaj prinesti s seboj?

Potrebujete prenosnik in Rhino 3D programsko opremo. 90 dnevno preizkusno različico si brezplačno naložite tukaj.

 

Vse vaje je pripravil Kubasek Krzysztof, ki nam je prijazno dovolil uporabo svojih video tečajev.


Cena
Udeležba na tečaju je za RogLabove uporabnike subvencionirana in zato brezplačna, vendar pa je za zagotovitev mesta na posameznem sklopu potrebna kavcija v znesku 50 EUR, ki vam jo ob udeležbi najmanj 3 od 4 srečanj (pri začetni stopnji) oz. 2 od 3 srečanj (pri nadaljevalni in napredni stopnji) v celoti povrnemo. To prakso uvajamo zaradi predhodnih izkušenj brezplačnih storitev, na katere so se udeleženci prijavili, nato niso prišli in so dragocena brezplačna mesta zasedli resnejšim kandidatom.

Osnovna stopnja

 

Vaja 1: telefon

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti osnov 3D-modeliranja. Pri tej vaji tečajniki spoznajo osnovne funkcije programa Rhinoceros ter proces priprave črtnih risb, ki kasneje služijo za izdelavo 3D-volumnov.

 


Vaja 2: stol

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti osnov modeliranja organskih oblik. Pri tej vaji tečajniki spoznajo osnovne funkcije modeliranja organskih oblik, ki trenutno prevladujejo v oblikovanju.

 

 

Vaja 3: svečnik

Vaja je primerna za vse, ki želijo nadgraditi znanje modeliranja organskih oblik.

Pri tej vaji tečajniki že uporabljajo bolj zahtevne funkcije, kot so projiciranje krivulj na osnovne površine, s katerimi bodo nato tudi izrezali luknje v volumnu.

 


Vaja 4: zvočnik

Vaja je primerna za vse, ki želijo nadgraditi znanje 3D-modeliranja in uporabe tekstur. Pri tej vaji tečajniki spoznajo funkcije, s katerimi obdelujemo ostre robove pri 3D-volumnih, z uporabo teh funkcij bodo vaši modeli izgledali bolj realistični. Naučijo se uporabe tekstur.

 

Nadaljevalna stopnja

 

Vaja 5: čelada Stormtrooper

Vaja je primerna za vse, ki že imajo osnove 3D-modeliranja ter želijo izpopolniti znanje modeliranja organskih oblik. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije za modeliranje organskih oblik, zaokroževanje robov in rezanje organskih oblik.

 

 

Vaja 6: slušalke

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja; funkcij, ki se danes uporabljajo pri oblikovanju izdelkov. Pri tej vaji tečajniki spoznajo kombinacijo funkcij za izdelavo matematičnih in organskih oblik, ki jih potem uporabijo za izdelavo 3D-modela slušalk.

 


Vaja 7: avtomobilsko kolo

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja.

Pri tej vaji tečajniki spoznajo kombinacijo funkcij za izdelavo matematičnih oblik, ki jih potem uporabijo za izdelavo avtomobilskega kolesa. Naučijo se tudi funkcij za odštevanje volumnov in pa izdelavo vrtenin.

 

Napredna stopnja

 

Vaja 9: trikolesnik

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja, potrebnih pri oblikovanju modernih izdelkov. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije, potrebne za izris organskih oblik, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela ter simetričnega risanja.

 


Vaja 9: drone

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti funkcij 3D-modeliranja, s katerimi boste lahko risali tudi najbolj zahtevne modele. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije potrebne za izris organskih oblik, funkcij za hitro razporejanje - array, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela.

 

 

 

Vaja 10: puščavski viharnik

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij organskega 3D-modeliranja. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije potrebne za izris organskih oblik, funkcij za hitro razporejanje - array, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela in apliciranje tekstur ter nalepk.

 

 

 

 

Tečaj poteka v okviru "European School of Makers", ki je del projekta FabLabNet, sofinanciranega iz programa Interreg Srednja Evropa.