Sveže

ROGLAB OPEN: AKTIVNO STARANJE

POZIV OBLIKOVALCEM (PRIJAVA podaljšana DO 16. 4. 2019)

12.02.2019

Razpis je zaključen.

Pozor! Rok prijave podaljšan do 16.4. ob polnoči!

Najstniki, ki so sprožili beatlomanijo, in hipiji iz časa Woodstocka so zdaj stari že okoli sedemdeset let. Prvi Elvisovi fani so zdaj že v osmem desetletju življenja – ja, norija rokenrola in uporniška pop kultura nikakor nista tuji številnim starostnikom, ki jih srečujemo v parkih, trgovinah in avtobusih. To so namreč generacije, ki so prve ponotranjile »upiranje brez razloga«. 
 
Prav s temi generacijami se bo ukvarjal letošnji oblikovalski natečaj ROGLAB OPEN: AKTIVNO STARANJE, ki ga razpisujeta RogLab, ljubljanski fab lab, ki je lani prejel prestižno evropsko nagrado za inovativnost mreže Eurocities, in slovenski Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Z natečajem želimo opozoriti oblikovalce in javnost na potrebe starejših oseb, obenem pa spodbuditi razvoj njim namenjenih novih izdelkov in storitev.

 

S kakšnim kreativnim izzivom se boste spopadli? Na kratko: z oblikovanjem družbeno koristne rešitve, ki osebam, starejšim od sedemdeset let, omogoča aktivno in samostojno življenje v lastnem domu, v javnih prostorih ali na javnih površinah. 

 
Če vam grafično, modno, prostorsko, industrijsko, produktno, storitveno in druga področja oblikovanja niso tuja, če vas zanimajo družbeno koristne rešitve in medgeneracijsko sodelovanje, obenem pa ste navdušeni nad medkulturnim ustvarjalnim vzdušjem in se ne bojite globalne konkurence, vas toplo vabimo, da se prijavite na natečaj. 
 
Podprli bomo 8 izbranih projektnih idej, ki jih boste avtorji na mednarodni delavnici v Ljubljani z našo pomočjo razvili v otipljive prototipe. Poleg finančnih nagrad ter kritja potnih in bivalnih stroškov bodo izbrane projektne ideje nagrajene tudi s povračilom materialnih stroškov prototipa, s tehnično podporo in mentorstvom pri razvoju rešitve, s svetovanjem pri poslovnem načrtovanju in z mednarodno promocijo.

Komu je natečaj namenjen

Profesionalnim in upokojenim oblikovalcem, arhitektom, umetnikom, inženirjem in izdelovalcem ter študentom in podjetjem (sprejemamo tako individualne kot skupinske prijave).

Ključne besede natečaja

Vključevalnost, medgeneracijsko sodelovanje, oblikovanje za vse, samostojnost, aktivno staranje itd.

Rok za oddajo idej

12. april 2019

 

Projekt je del partnerske mreže platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.