Animirani film Kolo

11.02.2015
Animirani film Kolo
Avtor slike: Manca Juvan

Animirani film Kolo je rezultat niza ustvarjalnic, ki so jeseni 2014 potekale v RogLabu. Otroci z Osnovne šole Tone Čufar so se poglobili v zgodbo najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu, ki ga hrani Mestni Muzej v Ljubljani. Pod mentorstvom umetnikov, kustosinje in učiteljic, so otroci izdelali domišljijsko zgodbo o tem, kako je pred 5200 leti kolo nastalo, in jo realizirali v animiranem filmu.

Skozi proces dela so otroci spoznali uporabnost digitalnih izdelovalniških tehnologij v povezavi s kulturno dediščino. Najprej jih je z zgodbo kolesa seznanila kustosinja za prazgodovino Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja in jim predstavila območje Ljubljanskega barja, kjer je bilo kolo izkopano. Za tem so s svojim delom nadaljevali v RogLabu, kjer so pod mentorstvom stripovskega avtorja Andreja Štularja izdelali story board, v katerem so narisali domišljijsko zgodbo o življenju ljudi, ki so pred 5200 leti izumili kolo.

V nadaljevanju so predmete in junake svoje zgodbe prenesli v digitalno obliko in izrezali motive z laserskim rezalnikom. Takrat se jim je pridružil še stripovski avtor Matej Lavrenčič, ki je otroke vodil skozi izdelavo stop-motion filma o kolesu. Na koncu so z glasbenikom Tomažem Gromom izdelali zvočno opremo filma.

Organizacija in ekipa

Koprodukcija: Zavod Culturemaker in RogLab - Muzej in galerije mesta Ljubljane
Partnerji: Forum Ljubljana/Stripburger, OŠ Tone Čufar
Zasnova projekta: Meta Štular, Tea Pristolič
Mentorici: Majda Jurkovič, Nika Bobič
Tehnika: Nejc Stupan, Tomo Per
Umetniki: Andrej Štular – strip, Matej Lavrenčič – stop-motion film, Tomaž Grom – zvok
Kustosinja: Irena Šinkovec

Projekt je del OpenMuseums in je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Novice

Arhiv

Razvoj Centra Rog v polnem zagonu

20.09.2021

Z veseljem vam sporočamo, da prenova stavbe nekdanje tovarne Rog, katere odprtje je predvideno za leto 2023, poteka po začrtani časovnici.

Najavljamo tečaj: Trajnostni in inovativni biomateriali ter njihova uporaba

13.09.2021

Spoznajte, kako ohraniti svoje navade in pri tem ustvariti manj odpadkov! Lepo vas vabimo, da se udeležite delavnice Trajnostni in inovativni biomateriali ter njihova uporaba.

RogLab je se je vrnil iz dopusta

15.08.2021

RogLab odpira podopustniška vrata in vas vabimo, da nas obiščete med 12. in 20. uro, od ponedeljka do četrka. 

Ne želite zamuditi naših dogodkov?