Animirani film Kolo

11.02.2015
Animirani film Kolo
Avtor slike: Manca Juvan

Animirani film Kolo je rezultat niza ustvarjalnic, ki so jeseni 2014 potekale v RogLabu. Otroci z Osnovne šole Tone Čufar so se poglobili v zgodbo najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu, ki ga hrani Mestni Muzej v Ljubljani. Pod mentorstvom umetnikov, kustosinje in učiteljic, so otroci izdelali domišljijsko zgodbo o tem, kako je pred 5200 leti kolo nastalo, in jo realizirali v animiranem filmu.

Skozi proces dela so otroci spoznali uporabnost digitalnih izdelovalniških tehnologij v povezavi s kulturno dediščino. Najprej jih je z zgodbo kolesa seznanila kustosinja za prazgodovino Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja in jim predstavila območje Ljubljanskega barja, kjer je bilo kolo izkopano. Za tem so s svojim delom nadaljevali v RogLabu, kjer so pod mentorstvom stripovskega avtorja Andreja Štularja izdelali story board, v katerem so narisali domišljijsko zgodbo o življenju ljudi, ki so pred 5200 leti izumili kolo.

V nadaljevanju so predmete in junake svoje zgodbe prenesli v digitalno obliko in izrezali motive z laserskim rezalnikom. Takrat se jim je pridružil še stripovski avtor Matej Lavrenčič, ki je otroke vodil skozi izdelavo stop-motion filma o kolesu. Na koncu so z glasbenikom Tomažem Gromom izdelali zvočno opremo filma.

Organizacija in ekipa

Koprodukcija: Zavod Culturemaker in RogLab - Muzej in galerije mesta Ljubljane
Partnerji: Forum Ljubljana/Stripburger, OŠ Tone Čufar
Zasnova projekta: Meta Štular, Tea Pristolič
Mentorici: Majda Jurkovič, Nika Bobič
Tehnika: Nejc Stupan, Tomo Per
Umetniki: Andrej Štular – strip, Matej Lavrenčič – stop-motion film, Tomaž Grom – zvok
Kustosinja: Irena Šinkovec

Projekt je del OpenMuseums in je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Novice

Arhiv

RogLabov poletni dopust

17.07.2020

RogLab bo med 18. julijem in 16. avgustom 2020 zaprt zaradi poletnih dopustov. Tiste, ki bi radi svoja znanja delili z našimi uporabniki, vabimo, da se v tem času prijavijo na RogLabov poziv za nove izobraževalne delavnice za odrasle. Odprt je tudi razpis platforme 3DP PAN EU, ki išče projekte, narejene s 3D-tiskalnikom.

Poziv za razvoj izobraževalnih delavnic za odrasle

01.07.2020

RogLabovi uporabniki želijo pridobiti nova znanja na področju inovativnih materialov in naprednih proizvodnih tehnologij, ki jih bodo lahko aplicirali v svojem poklicnem delu. Zato iščemo zunanje sodelavke in sodelavce, ki so pripravljeni deliti svoja znanja v obliki kratkih delavnic ali daljših tečajev.

RogLab ponovno odprt

30.04.2020

RogLab v maju zopet odpira svoja vrata. Ponovno se lahko udeležite usposabljanj ali rezervirate termine za uporabo strojev. V veljavi so ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.