Animirani film Kolo

11.02.2015
Animirani film Kolo
Avtor slike: Manca Juvan

Animirani film Kolo je rezultat niza ustvarjalnic, ki so jeseni 2014 potekale v RogLabu. Otroci z Osnovne šole Tone Čufar so se poglobili v zgodbo najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu, ki ga hrani Mestni Muzej v Ljubljani. Pod mentorstvom umetnikov, kustosinje in učiteljic, so otroci izdelali domišljijsko zgodbo o tem, kako je pred 5200 leti kolo nastalo, in jo realizirali v animiranem filmu.

Skozi proces dela so otroci spoznali uporabnost digitalnih izdelovalniških tehnologij v povezavi s kulturno dediščino. Najprej jih je z zgodbo kolesa seznanila kustosinja za prazgodovino Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja in jim predstavila območje Ljubljanskega barja, kjer je bilo kolo izkopano. Za tem so s svojim delom nadaljevali v RogLabu, kjer so pod mentorstvom stripovskega avtorja Andreja Štularja izdelali story board, v katerem so narisali domišljijsko zgodbo o življenju ljudi, ki so pred 5200 leti izumili kolo.

V nadaljevanju so predmete in junake svoje zgodbe prenesli v digitalno obliko in izrezali motive z laserskim rezalnikom. Takrat se jim je pridružil še stripovski avtor Matej Lavrenčič, ki je otroke vodil skozi izdelavo stop-motion filma o kolesu. Na koncu so z glasbenikom Tomažem Gromom izdelali zvočno opremo filma.

Organizacija in ekipa

Koprodukcija: Zavod Culturemaker in RogLab - Muzej in galerije mesta Ljubljane
Partnerji: Forum Ljubljana/Stripburger, OŠ Tone Čufar
Zasnova projekta: Meta Štular, Tea Pristolič
Mentorici: Majda Jurkovič, Nika Bobič
Tehnika: Nejc Stupan, Tomo Per
Umetniki: Andrej Štular – strip, Matej Lavrenčič – stop-motion film, Tomaž Grom – zvok
Kustosinja: Irena Šinkovec

Projekt je del OpenMuseums in je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Novice

Arhiv

Najavljamo tečaj: Tiskanje s termokromnimi barvili

07.06.2021

Termokromna barvila, so barvila, odzivna na spremembo temperature. Pod vplivom povišane temperature prehajajo termokromna barvila iz obarvanega v brezbarvno stanje ali obratno.

MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

01.06.2021

Tovarna Rog, simbol kultnih rogovih koles, je najpomembnejša industrijska kulturna dediščina 20. stoletja v Ljubljani. S projektom prenove, ki se začenja letos in bo zaključen do konca prihodnjega leta, bo mesto Ljubljana ohranilo stavbo tovarne v njeni prvotni funkciji.

GraFEM predstavlja: Uporniška ulična umetnost aktivistk Osvobodilne Fronte (drugi del)

16.05.2021

Drugi del izdaje bloga GraFEM, ki pripoveduje o ženskih aktivistkah in grafitarskih protestih v času OF in boja proti okupatorju.