Luknje kot simptomi – kolesarska tura po gradbenih jamah

16.04.2013
Luknje kot simptomi – kolesarska tura po gradbenih jamah
Avtor slike: Nada Žgank

Ljubljanska kolesarska mreža že tretje leto organizira »kolesarski arhitekturni krog«. S tovrstnimi izleti utrjujejo zamisel trajnostno-mobilnih arhitekturnih ogledov. Tokrat pa, v sodelovanju z RogLabom, ne vabijo na obisk arhitekturnih presežkov, temveč vas skupaj pozivamo k ogledu arhitekturnega manka, še ne realiziranih projektov, gradbenih jam, pod vodstvom profesorja Janeza Koželja.

V soboto, 20. 4., se ob 10:00 dobimo pred Šumijevim kvartom, legendarno lokacijo – nekdanjim zbirališčem progresivne ljubljanske scene. V že dolgo zapuščeno jamo je aprila posvetila Svetlobna gverila z instalacijo Tima Etchellsa. Prostorsko postavitev svetlobnih zapisov enostavnih fraz, ki mimoidočemu nikoli niso v celoti razumljive, bo predstavila kustosinja Katerina Mirović.

Pot nas bo vodila stran od (zaradi Šumijeve škrbine pohabljene) Slovenske ceste, v Spodnjo Šiško. Belle Vie - projekt stanovanjske soseske, ki naj bi zrasla na območju nekdanje tovarne Slovenijavino, lahko vidimo le v načrtih in skicah. Iz Spodnje Šiške naprej do Celovških dvorov, znamenitega kraja neprodanih stanovanj, pred njimi pa gradbene jame, kjer je nekdanji Vegrad želel zgraditi hotel, njegov naslednik pa dve stanovanjski stolpnici.

Pa proti Bežigradu, iščoč kolesarske prehode vzdolž Drenikove, skozi ožine in med čermi neporezanih pločniških robnikov, mimo stadiona, desni zavoj proti Centru … in že se nam na vzhodu odpre razgled na 400 m pločevinaste zaščitne gradbene ograje, ki skriva jamo nekdanje vojašnice Ljube Šercerja. Ministrstvo za pravosodje in javno upravo ne ve, kaj bi, še ena državna luknja, tokrat ne v proračunu, temveč v naravi.

Končamo v Centru, kjer ostaja odprti problem luknja na Bavarcu, pri stolpnici SCT-ja, globoko v zemljo odprta severna vrata, čakajoča nižje cene nepremičnin. Za konec proti vzhodu, mimo »biškek style« avtobusne postaje na Resljevo, kjer nas okoli 13:00 Onkraj gradbišča čaka pogled na prvo berivko skrbno urejenih gredic skupnostnega urbanega vrta, lepa zgodba zdravljenja simptomov gradbenih špekulacij.

Novice

Arhiv

RogLabov poletni dopust

17.07.2020

RogLab bo med 18. julijem in 16. avgustom 2020 zaprt zaradi poletnih dopustov. Tiste, ki bi radi svoja znanja delili z našimi uporabniki, vabimo, da se v tem času prijavijo na RogLabov poziv za nove izobraževalne delavnice za odrasle. Odprt je tudi razpis platforme 3DP PAN EU, ki išče projekte, narejene s 3D-tiskalnikom.

Poziv za razvoj izobraževalnih delavnic za odrasle

01.07.2020

RogLabovi uporabniki želijo pridobiti nova znanja na področju inovativnih materialov in naprednih proizvodnih tehnologij, ki jih bodo lahko aplicirali v svojem poklicnem delu. Zato iščemo zunanje sodelavke in sodelavce, ki so pripravljeni deliti svoja znanja v obliki kratkih delavnic ali daljših tečajev.

RogLab ponovno odprt

30.04.2020

RogLab v maju zopet odpira svoja vrata. Ponovno se lahko udeležite usposabljanj ali rezervirate termine za uporabo strojev. V veljavi so ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.