Avatarke: virtualni in realni prostori

10.07.2015
Avatarke: virtualni in realni prostori

Iniciativa ČIPke je v sodelovanju z RogLabom in Rampa Laboratorijem s Kersnikove pripravila delavnico Avatarke – virtualni in realni prostori pod mentorskim vodstvom Tank Thunderbird, mednarodno priznane medijske umetnice. Udeleženke so se učile modulacije objektov in animacije v odprtokodnem programu Blender, postopkov 3D-tiskanja in umestitve objektov v prostorsko postavitev.

Potek delavnice

Usposabljanju za 3D-tiskalnik v RogLabu, kjer so se udeleženke udeležile uvodnega predavanja o uporabi 3D-tiskalnika in pripravi datotek za izvedbo tiska, je sledila petdnevna delavnica 3D-modeliranja v odprtokodnem programu Blender, ki jo je v RAMPA Laboratoriju vodila priznana mednarodna intermedijska umetnica Tank Thunderbird.

Poleg pridobivanja znanja za upravljanje s programom so se udeleženke na vsebinskem nivoju z mentorico ukvarjale z vprašanjem identitete v odnosu do virtualnih prostorov in realnih fizičnih prostorov ter vprašanjem spola v virtualnem in fizičnem prostoru. Udeleženke so zasnovale lastno avatarko ter zasnovale animirano video ozadje. Udeleženke so nato s 3D-tiskalnikom ob pomoči tehnične ekipe RogLaba natisnile 3D-avatarko, zatem v sodelovanju s fotografinjo Hano Jošić posnele studijske fotografije svojih avatark in zasnov animiranih ozadij.

Rezultati so bili predstavljeni na zaključni razstavi iniciative ČIPke v decembru 2015.

Novice

Arhiv

Najavljamo tečaj: Tiskanje s termokromnimi barvili

07.06.2021

Termokromna barvila, so barvila, odzivna na spremembo temperature. Pod vplivom povišane temperature prehajajo termokromna barvila iz obarvanega v brezbarvno stanje ali obratno.

MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

01.06.2021

Tovarna Rog, simbol kultnih rogovih koles, je najpomembnejša industrijska kulturna dediščina 20. stoletja v Ljubljani. S projektom prenove, ki se začenja letos in bo zaključen do konca prihodnjega leta, bo mesto Ljubljana ohranilo stavbo tovarne v njeni prvotni funkciji.

GraFEM predstavlja: Uporniška ulična umetnost aktivistk Osvobodilne Fronte (drugi del)

16.05.2021

Drugi del izdaje bloga GraFEM, ki pripoveduje o ženskih aktivistkah in grafitarskih protestih v času OF in boja proti okupatorju.