Design (Dis)Ability - razstava izbora izdelkov in prototipov

09.01.2016
Design (Dis)Ability - razstava izbora izdelkov in prototipov
Avtor slike: Manca Juvan

Projekt DESIGN (DIS)ABILITY umeščamo v kulturni diskurz, saj naslavlja problematiko mode kot tipično urbanega izraza individualnosti, ki pa je za številne gibalno ovirane posameznike in posameznice nedostopen.

Čeprav gibalno ovirani uporabniki in uporabnice sestavljajo 10 odstotkov evropskega prebivalstva, na umetniškem in kulturnem področju niso dovolj zastopani. Modne blagovne znamke, ki izdelujejo izdelke za to skupino uporabnikov, so večinoma majhne in zelo redke. Povezovanje modne industrije, ki največkrat temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja, z gibalno oviranostjo je torej velik izziv. Večina modnih dodatkov, ki jih najdemo na trgu, je predvsem funkcionalnih – gre za izdelke, ki prvotno niso namenjeni gibalno oviranim uporabnikom ali pa so zasnovani kot osnovni medicinski pripomočki.

Ideja o razvoju blagovne znamke je rezultat celovito zastavljenega procesa v koprodukciji RogLaba (Muzej in galerije mesta Ljubljane) in Zavoda Culturemaker. V sodelovanju z YHD – Društvom za kulturo in teorijo hendikepa smo spomladi 2014 objavili mednarodni kreativni izziv DESIGN (DIS)ABILITY. Z rezultati natečaja smo dobili povratne podatke o področju oblikovanja za gibalno ovirane uporabnike in dva odlična prototipa izdelkov, ki sta pričala o tem, da imamo oblikovalce in oblikovalke, ki so se pripravljeni soočiti s kompleksnimi izzivi.

Skozi posvete z domačimi in tujimi strokovnimi partnerji ter uporabniki smo prišli do zaključka, da je majhno število modnih izdelkov za gibalno ovirano populacijo v veliki meri povezano s kulturnimi predsodki, ki jih posredno hrani tudi globalni sistem mode. Glede na to, da so strokovnjaki s tega področja razpršeni po svetu, smo se že zgodaj odločili, da projekt začnemo razvijati v mednarodnem kontekstu. Povezali smo se z laboratorijem Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT), ki je specializiran za razvoj visokotehnoloških oblačil in pripomočkov za gibalno in senzorno ovirane ljudi. V sodelovanju z ameriškimi kolegi smo zasnovali koncept sodelovalne produktne delavnice, na kateri smo z razvojem konkretnih izdelkov v tesnem sodelovanju z uporabniki in uporabnicami na primerih pokazali, kakšne izzive odpira povezovanje področij oblikovanja, gibalne oviranosti in naprednih asistenčnih tehnologij in kako jih lahko ustvarjalno naslovimo. Z mednarodnim pozivom smo izbrali osem oblikovalk in oblikovalcev, inženirjev in inženirk iz šestih različnih držav, ki so se po enomesečnih pripravah v spletni delavnici sestali v Ljubljani in med 31. marcem ter 3. aprilom izdelali šest izjemnih modnih dodatkov. V procesu dela, ki sta ga vodili inženirka Grace Teo (MIT) in oblikovalka Sanja Grcić, so vseskozi sodelovali gibalno ovirani prostovoljci in številne partnerske organizacije.

Na pričujoči razstavi predstavljamo en izdelek in sedem prototipov oblačil in modnih dodatkov, ki so nastali v dvoletnem razvojnem procesu. Razvoj mode za gibalno ovirane uporabnike in uporabnice se šele začenja, vendar pa napreduje hitro in vsekakor odpira tudi zanimiv tržni potencial.

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Veleposlaništvo ZDA

Novice

Arhiv

RogLabov poletni dopust

17.07.2020

RogLab bo med 18. julijem in 16. avgustom 2020 zaprt zaradi poletnih dopustov. Tiste, ki bi radi svoja znanja delili z našimi uporabniki, vabimo, da se v tem času prijavijo na RogLabov poziv za nove izobraževalne delavnice za odrasle. Odprt je tudi razpis platforme 3DP PAN EU, ki išče projekte, narejene s 3D-tiskalnikom.

Poziv za razvoj izobraževalnih delavnic za odrasle

01.07.2020

RogLabovi uporabniki želijo pridobiti nova znanja na področju inovativnih materialov in naprednih proizvodnih tehnologij, ki jih bodo lahko aplicirali v svojem poklicnem delu. Zato iščemo zunanje sodelavke in sodelavce, ki so pripravljeni deliti svoja znanja v obliki kratkih delavnic ali daljših tečajev.

RogLab ponovno odprt

30.04.2020

RogLab v maju zopet odpira svoja vrata. Ponovno se lahko udeležite usposabljanj ali rezervirate termine za uporabo strojev. V veljavi so ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.