Jane's Walk: Trubarjeva - Petkovškovo nabrežje

05.05.2013
Jane's Walk: Trubarjeva - Petkovškovo nabrežje
Avtor slike: Matevž Paternoster

V nedeljo, 5. maja 2013, vas ob 18:00 vabimo na urbani sprehod za prijaznejša mesta, ki poteka v okviru mednarodne pobude Jane's Walk. Na sprehodu, ki se bo odvijal od Parka Tabor, prek Trubarjeve ceste do Petkovškovega nabrežja, bomo obravnavali temo integracije starega in novega in se pri tem še posebej posvetili tovarni Rog. Sprehod bo vodil urbani sociolog dr. Drago Kos.

Kljub temu, da so si nekateri predeli mesta prostorsko zelo blizu, pa so si identitetno, socialno in funkcionalno lahko zelo oddaljeni. Trubarjeva cesta, kot stara mestna vpadnica, teče tik ob tovarni Rog, a kot da gre za dva ločena prostora. Vzporedna Ilirska ulica je prevzela večino motornega prometa in omogočila Trubarjevi cesti, da postaja turistična peš cona, tovarna Rog pa kljub imenitni obrežni lokaciji in kljub heterogenim pobudam še vedno nima ustrezne mestotvorne vloge. Sprehod po tem območju bo zato neizbežno izpostavil problem povezovanja zgodovinsko, strukturno in funkcionalno različnih prostorov, obnavljanja in vzpostavljanj starih novih tokov, probleme integracije robnih delov mesta ter povezljivosti starega in novega.

Zbirno mesto: fontana v Parku Tabor (18:00)

Sprehod je organiziran v sodelovanju s Centrom za prostorsko sociologijo (FDV) in Inštitutom za politike prostora.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Jane's Walk je mednarodni projekt, ki se je začel leta 2007 v Torontu, in je namenjen spominu na teoretičarko urbanizma in aktivistko Jane Jacobs (1916-2006).

Jane's Walk v Sloveniji letos že tretjič zapored organizira Inštitut za politike prostora v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji.

Novice

Arhiv

RogLabov poletni dopust

17.07.2020

RogLab bo med 18. julijem in 16. avgustom 2020 zaprt zaradi poletnih dopustov. Tiste, ki bi radi svoja znanja delili z našimi uporabniki, vabimo, da se v tem času prijavijo na RogLabov poziv za nove izobraževalne delavnice za odrasle. Odprt je tudi razpis platforme 3DP PAN EU, ki išče projekte, narejene s 3D-tiskalnikom.

Poziv za razvoj izobraževalnih delavnic za odrasle

01.07.2020

RogLabovi uporabniki želijo pridobiti nova znanja na področju inovativnih materialov in naprednih proizvodnih tehnologij, ki jih bodo lahko aplicirali v svojem poklicnem delu. Zato iščemo zunanje sodelavke in sodelavce, ki so pripravljeni deliti svoja znanja v obliki kratkih delavnic ali daljših tečajev.

RogLab ponovno odprt

30.04.2020

RogLab v maju zopet odpira svoja vrata. Ponovno se lahko udeležite usposabljanj ali rezervirate termine za uporabo strojev. V veljavi so ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.