MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

01.06.2021
MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

Tovarna Rog, simbol kultnih rogovih koles, je najpomembnejša industrijska kulturna dediščina 20. stoletja v Ljubljani. S projektom prenove, ki se začenja letos in bo zaključen do konca prihodnjega leta, bo mesto Ljubljana ohranilo stavbo tovarne v njeni prvotni funkciji. V prihodnje bo v njej deloval nov javni zavod, Center Rog, ki ga je ustanovila Mestna občina Ljubljana (UL št. 70/2021 z dne 7.5.2021), za vršilko dolžnosti direktorice pa je do izvedbe javnega razpisa imenovala Renato Zamida. S tem bo degradirano območje nekdanje tovarne Rog postalo javno kreativno središče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov.

 

"Nov javni zavod Center Rog bo v času do vselitve v nastajajoči objekt na Trubarjevi nadaljeval participatorni model RogLaba, ki ga je zadnje desetletje razvijala Meta Štular in bo to delo nadaljevala, torej intenzivno vključevanje bodočih potencialnih uporabnikov in strokovnjakov ter okoliških prebivalcev tako pri snovanju programov kot pri razvoju modela souporabe. Nove platforme sodelovanja namreč spodbujajo kreativnost, inovativnost in tehnološke preboje. Menim, da Ljubljana potrebuje tako kreativno stičišče kot je Center Rog". 

Renata Zamida

 

Center Rog bo imel na voljo več kot  8.000 m2 novih sodobnih produkcijskih površin in prostorov druge javne namembnosti, vključno z javnim užitnim parkom. Zasnovan je na podlagi potreb bodočih uporabnikov - oblikovalcev, umetnikov, arhitektov, študentov, otrok, inženirjev, ljubiteljev, rokodelcev in sosedov, ki smo jih od leta 2010 dalje identificirali skozi razvojni projekt Second Chance in pilotni projekt RogLab. Brošura o načrtovanih programih v Centru Rog, ki izhajajo iz aktivnosti RogLaba in bodo Ljubljano popeljali v novo obdobje ustvarjalnosti in kakovosti življenja, je dostopna tukaj.

Novice

Arhiv

Razvoj Centra Rog v polnem zagonu

20.09.2021

Z veseljem vam sporočamo, da prenova stavbe nekdanje tovarne Rog, katere odprtje je predvideno za leto 2023, poteka po začrtani časovnici.

Najavljamo tečaj: Trajnostni in inovativni biomateriali ter njihova uporaba

13.09.2021

Spoznajte, kako ohraniti svoje navade in pri tem ustvariti manj odpadkov! Lepo vas vabimo, da se udeležite delavnice Trajnostni in inovativni biomateriali ter njihova uporaba.

RogLab je se je vrnil iz dopusta

15.08.2021

RogLab odpira podopustniška vrata in vas vabimo, da nas obiščete med 12. in 20. uro, od ponedeljka do četrka. 

Ne želite zamuditi naših dogodkov?