MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

01.06.2021
MOL ustanovila javni zavod Kreativno središče Center Rog

Tovarna Rog, simbol kultnih rogovih koles, je najpomembnejša industrijska kulturna dediščina 20. stoletja v Ljubljani. S projektom prenove, ki se začenja letos in bo zaključen do konca prihodnjega leta, bo mesto Ljubljana ohranilo stavbo tovarne v njeni prvotni funkciji. V prihodnje bo v njej deloval nov javni zavod, Center Rog, ki ga je ustanovila Mestna občina Ljubljana (UL št. 70/2021 z dne 7.5.2021), za vršilko dolžnosti direktorice pa je do izvedbe javnega razpisa imenovala Renato Zamida. S tem bo degradirano območje nekdanje tovarne Rog postalo javno kreativno središče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov.

 

"Nov javni zavod Center Rog bo v času do vselitve v nastajajoči objekt na Trubarjevi nadaljeval participatorni model RogLaba, ki ga je zadnje desetletje razvijala Meta Štular in bo to delo nadaljevala, torej intenzivno vključevanje bodočih potencialnih uporabnikov in strokovnjakov ter okoliških prebivalcev tako pri snovanju programov kot pri razvoju modela souporabe. Nove platforme sodelovanja namreč spodbujajo kreativnost, inovativnost in tehnološke preboje. Menim, da Ljubljana potrebuje tako kreativno stičišče kot je Center Rog". 

Renata Zamida

 

Center Rog bo imel na voljo več kot  8.000 m2 novih sodobnih produkcijskih površin in prostorov druge javne namembnosti, vključno z javnim užitnim parkom. Zasnovan je na podlagi potreb bodočih uporabnikov - oblikovalcev, umetnikov, arhitektov, študentov, otrok, inženirjev, ljubiteljev, rokodelcev in sosedov, ki smo jih od leta 2010 dalje identificirali skozi razvojni projekt Second Chance in pilotni projekt RogLab. Brošura o načrtovanih programih v Centru Rog, ki izhajajo iz aktivnosti RogLaba in bodo Ljubljano popeljali v novo obdobje ustvarjalnosti in kakovosti življenja, je dostopna tukaj.

Novice

Arhiv

RogLabov poletni dopust

19.07.2021

RogLab bo med 19. julijem in 15. avgustom zaprt zaradi poletnih dopustov.  

Najavljamo tečaj: Tiskanje s termokromnimi barvili

07.06.2021

Termokromna barvila, so barvila, odzivna na spremembo temperature. Pod vplivom povišane temperature prehajajo termokromna barvila iz obarvanega v brezbarvno stanje ali obratno.

GraFEM predstavlja: Uporniška ulična umetnost aktivistk Osvobodilne Fronte (drugi del)

16.05.2021

Drugi del izdaje bloga GraFEM, ki pripoveduje o ženskih aktivistkah in grafitarskih protestih v času OF in boja proti okupatorju. 

Ne želite zamuditi naših dogodkov?

NAROČITE SE NA NOVIČNIK